Spretiga tankar om sellout på Skansen

Mer eller mindre av en slump bevittnade jag Florence Valentins klart oväntade medverkan i gårdagens “Allsång på Skansen”. Jag vet att jag borde bli indignerad över sådana här flagranta brott mot den egna artistiska integriteten. Nånstans på vägen mot att bli en cynisk vuxen har jag dock slutat förvänta mig att artister lever som de lär. Oklart exakt när detta skedde, men det kan ha varit nånstans kring sekelskiftet när Pst/Q medverkade i P3:s ”flipp eller flopp”-jury.

Kanske kan man släta över det hela med att säga att ändamålet helgar medlen. Florence Valentin använder den folklighetens soptunna som Allsången blivit under Anders Lundins ledning för att nå ut med sitt pop-punk-radikala budskap, precis som Ladislaus Horatius använt nätet för att sprida sin IT-kritik och Sideshow Bob använde TV-sändningar inifrån sitt luftskepp för att avskaffa TV.

Eller så var det för att promota nya skivan. Även punkare måste ju agera på marknaden. Jag gillade Allsången en gång i tiden. I Anders “Chimpansen” Lundins regi har den dock förvandlats till en bisarr kavalkad av dåliga skämt och skivmarketing. Florence Valentin har för övrigt gjort en riktigt bra platta, men jag saknar en motdiss riktad mot Doktor Kosmos. Däremot får både Le Sport och Jonas Hassen Khemiri vad de tål. Inte för att jag har något emot dem, men det är kul med dissar.

One Response to “Spretiga tankar om sellout på Skansen”

  1. Landsfadern Väljer Sina Svenska Favoriter 2007 | Landsfadern Says:

    [...] Trevlig comeback, eller vad man ska kalla det, från Florence Valentin. Gött att se att karln skakat den välkända dissen av sig för att nu florera i folkliga sammanhang och underhålla pöbeln. [...]