Substanslösa kvinnliga bloggare

I Svenska Dagbladets nätupplaga hittar vi idag en artikel om en incident i Jordbro där en misstänkt pedofil försökt föra bort en 3-årig flicka. Via bloggportalerna Knuff och Twingly kan vi se hur nyheten tagits emot av svenska bloggare.

Det första som slog mig var att samtliga bloggare som kommenterat artikeln är kvinnor. Även bloggaren Mia reflekterar över detta och tycks mena att män borde ta mer avstånd från sånt här för att bättra på sitt “imageproblem”, som hon uttrycker det. Hon har möjligen rätt i det. Men jag tycker inte att det är det här som är det intressanta.

Det som slår mig är hur substanslösa reaktionerna genomgående är. Alla bloggare inleder med en kort sammanfattning av artikeln och en länk till SvD. Därefter följer känsloladdade utbrott om att pedofiler är hemska och sjuka människor. Det djupaste vi kommer är ointressanta personliga relektioner av typen “tänk om det hade varit mina barn”.

Vi får ingen analys, inga förslag på hur vi ska skydda barnen, inga försök att förstå varför dessa fruktansvärda brott begås, inga förslag på vad vi ska göra åt problemet från samhällets sida, mer än blodtörstiga tankar om att “dödsstraff i vissa fall är befogat”.

1.) Pedofiler är äckliga och ska dö. 2.) Det är synd om pedofilernas offer. Längre än så lyckas inte bloggdrevet problematisera frågan. Istället för att bidra med något intressant till debatten repeterar man det som alla redan vet. Mönstret upprepas varje gång någon känslomässigt upprörande nyhet publiceras. I morgon kan det handla om djurplågare.

Det är synd att folk inte har högre ambitioner med sitt bloggande än så här.

Intressant?

3 Responses to “Substanslösa kvinnliga bloggare”

 1. Andy Says:

  Att föreslå dödsstraff är väl verkligen att vilja lösa problemet! Pedofil förgriper sig på barn. Pedofil får kula i nacken. Pedofil förgriper sig inte på barn mer. Någonsin. En långsiktig, effektiv och ekologiskt hållbar lösning.

  Istället rapas liberala klyschor om “förståelse” och “problematiseringar” upp. Tycker du att pedofili är bra så skriv det rakt ut istället.

 2. Landsfadern Says:

  Mitt inlägg handlade framför allt om dåliga bloggare, inte om vad man ska göra åt pedofiler och pedofili. Men jag ska ändå försöka förklara varför du har fel.

  Ditt förslag att “skjuta av” pedofilstammen har den uppenbara nackdelen att man måste veta säkert vilka de är innan man sätter igång. De kommer inte att begå några övergrepp som döda, som du skriver, men det krävs att de begår övergrepp för att man ska veta vilka de är. Din metod är alltså otillräcklig när det gäller det verkligt viktiga: att få sexuella övergrepp mot barn att upphöra.

  Det är dessutom tveksamt ifall dödsstraffet har någon preventiv verkan när det gäller brottslighet i stort. Detta bör rimligtvis gälla för pedofiler i ännu högre grad, helt oavsett om man väljer att se pedofili som en sjukdom eller som en läggning. Folk blir helt enkelt inte friska (eller ändrar läggning) bara för att man hotar att döda dem. Lägg till detta mer allmänna negativa följder av dödsstraff såsom brutalisering av samhället osv.

  Genom att försöka förstå varför vissa människor är/blir pedofiler menar jag att man på sikt (via mer forskning etc.) möjligen skulle kunna få övergrepp av den här typen att upphöra. Här tror jag inte för ett ögonblick att det går att helt magiskt “bota” pedofiler. Men man kan tänka sig kombinationer av rättspsyk, fängelsestraff, upprepade psykologkontakter, medicinering, fotboja, anmälningsplikt på den lokala polisstationen osv. Många pedofiler är dessutom mer eller mindre medvetna om att det är något fel på dem. Jag tror inte att attityder som din gör det lättare för dessa att söka hjälp.

  Min uppfattning delas tydligen av Sveriges politiker (och av svenska folket som valt dem) eftersom vi inte skjuter pedofiler i vårt land.

 3. Alex Says:

  Eftersom personer som blir pedofiler ofta själva utsatts för sexuella övergrepp tycker jag Andys idé låter helt utmärkt. Om man skjuter alla pedofiler har de ingen möjlighet att skapa nya förövare heller!