En dröm om girighet och om att hitta pengar

Natten/morgonen före valdagen drömde jag följande: Jag befann mig i ett sällskap om kanske tre-fyra personer, som jag uppenbarligen var bekant med i drömmen, men som jag inte känner igen från verkligheten. Jag gick omkring med dessa människor i någon mindre ort, men jag hade en känsla av att jag snart skulle åka in till “stan” och träffa någon där. Runtomkring fanns affischer om att Kent släppt ny platta. Det fanns en bild på skivomslaget samt titeln. Tyvärr har jag glömt vad skivan hette, men det var ett mörkt skivomslag och titeln stod skriven i vit handstil. Jag tänkte att jag skulle hämta ut pengar och införskaffa skivan under mitt besök i stan. 

Vi gick in en ICA-butik eller liknande. Där på en hylla stod en leksaks-kassaapparat, en sån som barn har när de leker affär. Någon i mitt sällskap öppnade det lilla pengafacket och började hitta riktiga sedlar bland alla leksakspengarna. Då dök en gammal tant upp och sa att hon hade tappat eller lagt sina tjugolappar där i facket. Min bekant hittade några hundringar och några tjugor och överlämnade tjugorna till tanten. Sen trängde jag mig fram och började rota. Jag hittade två femhundringar i pengafacket, samt ett stort antal hundringar och även någon femtiolapp. Tanten stod kvar och spanade efter sina tjugor. Jag hittade någon enstaka tjuga men försökte desperat gömma undan den bakom femtiolappen så hon inte skulle se den, trots att jag alltså vid det här laget var säkert 1500 spänn rikare än för bara någon minut sedan. Jag kände mig uppfylld av en härlig känsla av hagalenskap och girighet. Kärringjäveln skulle inte få en spänn av mig!

Jag kan nämna att jag inte gick och röstade.

Vid sidan av alla fördelningspolitiska antydningar som drömmen gav uttryck för så fick den mig att tänka på att jag nog är lyckosammare än genomsnittet när det gäller att hitta pengar. Här följer topp fyra över penningsummor jag hittat:

  1. En femhundring upphittad på gågatan i Malmö år 2000.
  2. En hundralapp upphittad i korridoren på min gymnasieskola 1995.
  3. En hundralapp upphittad under Malmöfestivalen 2005 eller 2004 (är lite osäker)
  4. Sjuttio spänn (50+20) som jag hittade på gatan nyåret 2000/2001.

Lite ytterligare kuriosa: Femhundringen gick (tillsammans med lite julklappspengar) till att köpa en vinylspelare. Hundringen från ’95 lade jag på Oasis första singel “Supersonic” (importsingel från England). Hundringen från Malmöfestivalen gick troligen till något tråkigt som att fylla på busskortet. De sjuttio spännen har jag ingen aning om vart de gick. Summa summarum: 770 pix som alla förgyllde mitt liv på olika sätt.