Beach Boys på TV

Igår och idag har TV3 visat miniserien The Beach Boys: An American Family och jag må säga att det var en positiv överraskning. I två 90-minutersavsnitt täcks på ett riktigt bra sätt bandets utveckling från starten fram till en bit in på 70-talet. Tyrannen Murry gestaltas oväntat nyanserat som en ganska tragisk figur som man inte kan låta bli att hysa viss medkänsla för. Jag tycker även att Brians nervösa sammanbrott och degenerering skildras på ett engagerande sätt.

Den film som känns vettigast att jämföra med är Summer Dreams: The Story of the Beach Boys som gick på SVT för väldigt längesen och som jag även har på DVD. Den täcker in tiden fram till 80-talet (Filmen börjar och slutar med att Dennis drunknar) och känns inte alls lika djupgående när det gäller skeenden och karaktärer.

En del scener i filmerna är dock överraskande lika. Till exempel när killarna går och köper instrument för Murrys pengar när föräldrarna är bortresta eller när de är ute och cruisar och får glädjefnatt när de hör “Surfin’” spelas i radio. Det tyder väl på att dessa scener är direkt hämtade ur verkligheten. Jag kunde för övrigt bara nicka igenkännande när jag såg den sistnämnda scenen. Det är en skön känsla att få sin låt spelad i radio…

En viktig skillnad mellan filmerna är att det på “Summer Dreams” är imitatörer som sköter sången och musicerandet, medan det på “An American Family” är äkta inspelningar och outtakes. Bara detta faktum säger en del om vilken film man bör välja. Vill man lära känna världshistoriens bästa band i drama-form så är det “The Beach Boys: An American Family” man ska se.

One Response to “Beach Boys på TV”

  1. Kajsa Says:

    Hejsan!
    Jag såg för en tid sedan första delen av The beach boys: An American family och missade den andra delen och nu försöker jag hitta ett sätt att få tag på båda delar. Vet du om filmen finns släppt på dvd eller om det går att få tag på den överhuvudtaget?
    Tacksam för svar!

    / Kajsa