En nations födelse

När jag var typ fem år så sa jag till farsan att jag ville ha ett eget land. Han fattade inte grejen utan trodde att jag ville ha ett trädgårdsland, så han sa att vi kunde fixa en liten plätt hos några släktingar ute på landet där jag kunde få odla lite grejer. När jag förklarade att jag ville ha ett eget land, en nation, där jag skulle vara kung så fick han erkänna att han inte kunde hjälpa mig med det. Jag började för övrigt samla på flaskkapsyler i den vevan, för att de så småningom skulle funka som valuta i mitt land. Många år senare var jag uppe i 20.000 kapsyler. Mest Ramlösa.

Det är dock kul att se att inte alla ger upp sin dröm så lätt som jag har gjort. En snubbe från England ockuperade 1967 en övergiven militärbas från andra världskriget och utropade den till ett självständigt land. Tydligen befann sig den här basen på internationellt vatten, så rent juridiskt har ingen lyckats ogiltigförklara hans agerande. Landet heter Sealand och består av en 550 kvadratmeter stor plattform som ligger 13 km från Englands kust. Killen kallar sig numera Prins Roy I. Sedan 1967 har Sealand gett ut både mynt och frimärken och 1995 antog man en konstitution. Sealand har en våldsam historia. På 70-talet utkämpades ett inbördeskrig mellan prinsen och några andra killar som ville ta över plattformen och vid två tillfällen har man skjutit mot storebror Englands militära fartyg.

Några länkar:

The Principality of Sealand
Sealand ursprungliga hemsida -Karta och fotogalleri!
Nationalsång / Mynt
Om Sealand på Wikipedia
Så här ser Sealands nummerskyltar ut