Doktor Kosmos

Den roligaste dissen i svensk musik sen “Remedeeh, du är inte fet, upp med hakorna” måste vara Doktor Kosmos diss av Florence Valentin i låten “Å vem fan e du?” på nya plattan. På det hela taget är det en riktigt stabil dubbel-cd. Doktor Kosmos är som alltid såväl politiska som väldigt underhållande, även om de kanske är lite mer “allvarliga” nu jämfört med tidigare.

Jag har delade känslor inför politisk musik. Är jävligt allergisk mot band som uppmanar en att “tänka själv” och som sen i låt efter låt försöker banka in i en vilka åsikter man ska ha. Det krävs finess, humor och nyansering för att jag ska lyssna. Därför kan jag uppskatta ett band som Svenska Akademien. Doktor Kosmos har ju blivit beskyllda för att bara leverera en massa slagord utan någon eftertanke eller substans. Jag håller nog inte med om det. Jag tycker att det finns väldigt mycket finess i deras naivt uppriktiga och övertydliga texter. Fast finessen finns nog mer i det outsagda, mellan raderna så att säga. Texterna framstår ofta som nån slags karikatyrer som man själv får förhålla sig till så gott man kan. Man får själv stå för eftertanken.

Minns jag såg Florence Valentin (har glömt hans riktiga namn nu) bli intervjuad i ZTV:s hultanprogram typ 2003. Han verkade rätt dryg och dissade saker till höger och vänster. Han var ganska mycket i ropet där ett tag. Med all rätt vill jag säga; han levererade ett gäng helt underbara låtar.

Doktor Kosmos Florence-diss får man faktiskt kalla väldigt nyanserad. Det handlar ingalunda om en “Du-är-kass-diss” av hiphop-modell, utan Florence framställs mer som ett offer som gått på myten om att man måste vara underklass/arbetare för att ha någon rätt att prata om revolt. Doktor Kosmos uppmanar istället Florence att finna sig själv och sluta ljuga om sitt ursprung och att inte skämmas för att han kommer från Östermalm. “Du får vara vem du vill, men du måste veta vem du är!” Visdomsord förvisso!

4 Responses to “Doktor Kosmos”

 1. Spretiga tankar om sellout på Skansen at Landsfadern Says:

  [...] Eller så var det för att promota nya skivan. Även punkare måste ju agera på marknaden. Jag gillade Allsången en gång i tiden. I Anders “Chimpansen” Lundins regi har den dock förvandlats till en bisarr kavalkad av dåliga skämt och skivmarketing. Florence Valentin har gjort en riktigt bra platta, men jag saknar en motdiss riktad mot Doktor Kosmos. Däremot får både Le Sport och Jonas Hassen Khemiri vad de tål. Inte för att jag har något emot dem, men det är kul med dissar. [...]

 2. Landsfadern Väljer Sina Svenska Favoriter 2007 | Landsfadern Says:

  [...] Trevlig comeback, eller vad man ska kalla det, från Florence Valentin. Gött att se att karln skakat den välkända dissen av sig för att nu florera i folkliga sammanhang och underhålla pöbeln. [...]

 3. Hanna Says:

  Det är inte så lätt att ta det här inlägget på allvar då Florence Valentin är ett band och inte en människa.
  Personen som jag antar att du syftar på heter Love Antell.

 4. Landsfadern Says:

  Jag gissar dock att du har lätt för att ta dig själv på allvar, Hanna…