Turbo B

Idag var jag på loppisen på Södra Esplanaden och lyckades rota fram några prisvärda vinylplattor ur bråten. Jag hittade bland annat en 12″-singel med Turbo B, som vi väl främst kommer ihåg som rapparen i Snap. “I’m not dead”, heter låten och är egentligen inte mycket att hänga i julgran. Konceptet är det klassiska: Turbo lägger rappen och en tjej som heter Thea T. Austin lägger refrängerna. Ljudbilden i låten påminner starkt om den i “The Power” (dock med en oväntad elgitarr). Det är det som är det underbara i eurons värld: Frontfigurerna i banden är endast sekundära. Turbo B som soloartist hade med största sannolikhet samma producenter bakom sig som Snap hade.

När jag tänker efter har jag ett svagt minne av att Turbo B körde solo vid sidan av sina insatser i Snap. Han är för övrigt en ganska kapabel rappare med euro-mått mätt. I “I’m not dead” lyckas han dock inte uppnå några lyricistiska höjder som kan mäta sig med hans egen odödliga textrad: “I’m serious as cancer, when I say rhythm is a dancer”.